Vietnámi gasztró
Minden ehető. Van ami többször is...
Európai ember szerint a kínaiak mindent megesznek ami él és mozog. A vietnámiak a kínaiakat is.
Vietnámban járva az európai konyhához szokott ember sokszor csak kapkodja a fejét, hogy ez meg mi a franc, ezt hogy kell enni, jajj csak meg ne kínáljanak. Az étkezés fontos dolog egy ember életében, Vietnámban járva több érdekességgel is találkozni.
Az emberek az utcán esznek. Apró kis sámlikon, jól nevelt óvodásként ücsörögnek a padkán, és fogyasztják a frissen készült ételeket.
A kifőzde legtöbbször egy gázfőző-wok-néni kombó, itt készülnek rendelésre a falatok.
A csirkék az utcán kapirgálnak az "étterem" előtt, a faládában laknak, már akik túlélik a rendelést, mivel...
...egészen frissen sütik a csirkét. Csirke elkap, nyak kiteker, kopasztás, pirítás majd elvitel. Jobb oldalt a srác éppen pörgeti a tűz felett a valóban friss csirkét. Persze minden részét megeszik, bár a mézben pácolt és hurkapálcára tűzött pirított csirkelábhoz gyomor kell.
Gyakran előfordul, hogy mobil a kifőzde, csak le kell inteni a bambuszrúdon egyensúlyozott büfét, és máris izzítják a főzőt az út szélén.
A frisseséget komolyan veszik, nem fagyasztott, konzerv alapanyagokat használnak, hanem élő kagylókat, csirkéket, friss zöldségeket.
Lássuk miket kapni egy vidéki falu piacán.
Van például kimérős kígyó kilóra.
Pirított béka, hernyók-bábok, lépes méz lépben.
Alkoholban áztatott állatok. Az állat ereje képességei bekerülnek a rizspálinkába, amit ha megiszunk már minket erősít. Furcsa élmény leinni a levet egy gekkóról, vagy kígyóról, de egy medvetalpról már kicsit bizarr...
Szegény medvéket elfogják, ketrecbe vetik, majd egy beültetett katéteren keresztül csapolják ez epéjét, mai a keleti orvoslásban valami felfoghatatlan csodaszer, örök életet ad plusz tíz évet. Ha esetleg a maci elpusztul a procedurában nem gáz, lecsapják a testrészeit majd beáztatják. Itt kérem nincs pazarlás!
Aztán lehet enni kígyót-békát, krokodilt. Persze ez utóbbi értékes részei már cipőként és tárcaként funkcionálnak.
A vietnámi konyha alfája és omegája a phó leves. Alaplé, risztészta, tofu, tojás, zöldségek alkotják ezt a fenséges ételt.
A gasztronómia csúcsa a cao lao. Risztészta, zöldségek, alaplé, fürjtojás, garnéla, pirított mézes sertésbőr, mézben pácolt szalonna, földimogyoró, sok csili, lime.
Egy kis egytálétel. A bambusztálcán ragacsos rizstészta, sült tofukockák, aszpikos sertés darabkák, és sok zöldség. Ezek főleg levelek; menta, koriander, petrezselyem, saláta.
Egy jó kis étkezést feketével nyomatnak le itt is. Vietnám az egyik legnagyobb kávétermelő ország, a francia uralom alatt terjedtek el az ültetvények. Az őrölt pörkölt kávét a poháron levő lyukacsos aljú edénykébe helyezik. Forró vizet öntenek rá, és mire átszivárog a zaccon a víz, kész a kávé. Kókusztejjel isteni.
Jó étvágyat!
http://www.eupolisz.hu/vietnam