Penang - Kelet mikrokozmosza
Street art és street food fullba nyomva
A Maláj-félsziget nem szűkölködik a látnivalókban, városaival, őserdőivel kihagyhatatlan desztináció Földünkön. Mégis Malajzia legizgalmasabb része az ország második legnagyobb városa: egy szigeten fekvő Penang. Dél-Kelet Ázsia legváltozatosabb fejlődésű települése Ázsia ősi birodalmainak és Európa gyarmatosítóinak metszéspontjában igazi olvasztótégely. 2008 óta a Világörökség része, mivel 500 éve folyik itt a Nyugat és Kelet között kereskedelmi és kulturális csere, aminek eredményeképp egyedülálló építészet, kultúra és hagyományok alakultak ki.
Kedah Szultanátusa uralta Penangot egészen a 18. századig, amikor a Brit Kelet-Indiai Társaság szerezte meg magának. Hadikikötőt és vámmentes kereskedelmi központot hoztak létre, így uralva a Kelet és Nyugat közti kereskedelmet, a szintén brit Szingapúr és Melakka bevonásával. Az őserdőben a nagy kereslet miatt fűszereket kezdtek el termeszteni, és hamarosan gazdag várossá vált. Manapság főként turizmusból él Penang, Georgetown tele szállodákkal és lépten-nyomon street artba botlunk.
A városi séta során a régi házak Szandokános hangulatot árasztanak, színes zsalugáterek, kopott festés, riksák, turbános járókelők. Pálmafák alatt indiaiak sétálnak, kapualjban kínaiak főznek, a sarkon malájok árulják a duriánt, a turisták pedig az utca művészetét vadásszák. Abból aztán nincs hiány. Jöjjön pár kedvenc:
Nagyon tetszik, hogy a régi tárgyakat, a ház részeit beépítik az alkotásba. Az utcán bárhol szembejöhet veled egy - egy remek, napról napra újak születnek.
Persze a város nemcsak erről szól, érdekesek a kínai klánházak, a Cornwallis erőd, és a Jettys. Ez a legszegényebbek lakhelyei voltak, tulajdonképpen mólókon laktak, akik nem tudtak földet , házat vásárolni maguknak. Mai napig itt élnek a szegények, de már másabb a hangulata vezetékes vízzel és árammal...
Naplemente után megőrül a város. Az utcák megtelnek büfékocsikkal, grillrácsokkal, hűtőládákkal, az éttermek 200%-ra kapcsolnak és beindul a kajálás. A maláj kaja hibátlan és legjobban Penangon művelik az ízek művészetét.
Ilyen kis kocsikon bugyog a forró víz, és a pálcikákra szúrt falatokat saját magunknak főzzük meg. Van itt ezerféle zöldség, sertéshús, fürjtojás, tengeri herkentyűk, azonosíthatatlan állati részek, de egy közös: minden finom.
Szóval Penangnak nincs párja, utazz ide kattintva!