2013. feb 13.

Sark, a feudalizmus utolsó európai bástyája

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Sark, a feudalizmus utolsó európai bástyája

Bejegyzés alcíme...

dscf7261_1360764961.JPG

Sark szigete a Csatorna - szigetek egyik apró tagja, Guernseyhez tartozik. A Normann Birodalom utolsó területe, jelenleg a Brit Korona fennhatósága alá tartozik, de sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió része.

DSCF7258.JPG

Jelenleg csakis hajóval közelíthető meg Guernsey-ről. A Seigneur (a sziget földesura 2008-ig) megtiltotta az autók és motorok behozatalát a szigetre, csakis a mezőgazdasági termeléshez szükséges traktorok engedélyezettek. 

DSCF7268.JPG

A kikötőből ilyen traktorok viszik fel az embereket a fennsíkon elterülő faluba. Ezeken a tákolmányokon lehet nyelni a port, mivel az aszfalt is nem kívánatos dolog.

DSCF7572.JPG

Az orvos is traktoron látja el a mintegy 600 fős szigetet. A beteg kényelmesen elhelyezkedhet az utánfutón lévő kerti széken. 

DSCF7288.JPG
A település főutcáján a kerékpáré a főszerep. Éppen csúcsforgalom van a sziget ütőerét jelentő főutcán, a The Avenue-n. Itt a bicajok osztatlan közös tulajdonban vannak, nagyjából ha nem ül rajta senki azt nyugodtan kölcsönveheted. 

DSCF7284_1.JPG
Itt más az élet ritmusa, sétaidőben mérik a távolságokat. 

DSCF7581.JPG

A konflisok megmaradnak a turistáknak, amiket a helyi arcok hajtanak. DSCF7384.JPG

DSCF7385.JPG

A sziget leghíresebb látnivalója a La Coupée. Ez Kis -, és Nagy-Sark közötti 100 méter magas töltés, amit a 2. világháborúban német hadifoglyok építettek, előtte csak nehezen lehetett megközelíteni Kis-Sark szigetét. Nagy szélben persze itt is nagyon kell kapaszkodni. 

Még pár érdekesség:

Saját úgynevezett sercquiais nyelvet használnak az őslakosok, ami a normann nyelv modern formája. Érdekes módon a 600 fős szigeten külön nyelvjárás alakult ki az elzártabb Kis- Sark félszigeten.

A Seigneur tarthat csak galambokat a szigeten. 

1990 augusztusában egy munkanélküli francia atomfizikus akarta megszállni a szigetet - egymagában. Kiplakátolta a hatalomátvételt, és éppen egy padon várta, hogy hatalomba helyezhesse magát, amikor a sziget körzeti megbízottja őrizetbe vette.

Szólj hozzá

Sark Csatorna szigetek