2013. feb 16.

Loch Ness vára

írta: scoticegreen
Loch Ness vára

Urquhart_1.jpg

Loch Ness partján vár állott, most kőhalom. A skóciai vár, jelenlegi nevén Urquhart Castle változatos történelme során számtalanszor felépült, hisz számtalanszor lerombolták. Az első erődítmény talán a 6. században állt ezen a helyen, de pontos adat sajnos kevés maradt fenn róla. Skócia viharos és sok csatát látott történelme során ez az erődítmény is sok tulajdonosváltáson ment keresztül, erről már akadnak feljegyzések. A sok várelfoglalás is mutatja, jelentős erődítménynek számított legutóbbi, 1692-es rommá válásáig. Azóta már nem építették újjá.

kohajito_1.jpg

A fantasztikusan szép, tóparti terület népszerű látogatási helyszín, állandó vártörténeti kiállítás, természetesen szuvenírbolt, étterem, sőt egy mozi is működik itt. Érdekesség, hogy Urquhart az egyik olyan speciális hely Skóciában, ahol engedélyezett a házzasságkötési ceremónia. Sajnos nem sok minden maradt épen a legutóbbi várból, a lakótorony maradványai talán a leginkább épen maradt részek.

LochNess_1.jpg

A Loch Ness felé kiváló a panoráma, a tó felett elhelyezkedő terület Nessie kutatásának egyik fő színtere. A mély és sötét vízű tó állítólag szörnyet rejt, ennek első említése szintén a 6. századból való. Nem minden megfigyelést lehet egyértelműen cáfolni, de persze a legenda körül számtalan a badarság, mint például a föld alatti átjáró a tenger felé, vagy hogy a szörny valójában vízi élethez szokott elefánt. Az egyszerű megfigyelésektől a tó teljes szonáros átvizsgálásán át sokszor, és sokféleképpen próbálták bebizonyítani egy nagyméretű lény létezését, sikertelenül. A legenda azonban él, a dombok között hosszan húzódó víztömeg ügyesen őrzi misztériumát.

Szólj hozzá