2013. feb 20.

Hótalpazás, téli örömök

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Hótalpazás, téli örömök

DSCF5270.JPG

DSCF0554.JPG

DSCF5296.JPG

A hótalp ősrégi találmány. Fent északon ahol sok hóval jár a tél és sokáig tart, a helyi arcoknak elege lett abból, hogy vadászat során tökig süllyednek a hóban, feltalálták a hótalpat. Ekkortájt még csak ágakból tákolták össze,  de a célra megfelelt, hogy járás közben ne süllyedjenek mélyre a hóban és könnyebb legyen a járás. Most reneszánszát éli újra, de már modern fém-műanyag eszközökkel. Magyarországon is egyre több ember választja ezt a mozgásformát.

DSCF0580.JPG

Ha kedvet kaptunk magunk is ehhez az ősi mozgásformához, akkor ne habozzunk, induljunk el mielőtt elolvad a hó! Magyarországon ma 2 nagyobb utazási iroda foglalkozik hótalpas túrák szervezésével; a Baraka és az Eupolisz. 

Néhány jó tanács, hogyan válasszunk utat:

Bár sokan foglalkoznak hótalpas túrákkal, saját biztonságunk érdekében is fontos, hogy csakis hivatalosan, engedéllyel működő utazás szervezővel menjünk, és nem ér meglepetés. Ezt a honlapon lehet ellenőrizni, van-e engedélye az adott társaságnak. Ugye az ár sem utolsó szempont, tanulmányozzuk át alaposan az ajánlatot, ne legyen rejtett költség. Pl: benne van-e az utazás, hótalp bérlés? Válasszunk megfontoltan, ezen múlik, hogy jó élményt vagy rémálmot szerzünk.

DSCF0616.JPG

A hótalpazás nagyon könnyen elsajátítható mozgásforma, 5 perc alatt mindenki magabiztosan tud a hótalppal járni. Ennek ellenére lehetnek eltérések az egyes túrák között nehézségben. Nem mindegy, hogy egy 2000-es csúcsra túrázunk fel, vagy pedig csak egy komolyabb szintemelkedés nélküli fennsíkon sétálunk. Ezt indulás előtt ellenőrizzük, milyen út felel meg erőnlétünknek. Minden hótalp uniszex, és nagyjából 26-os és 48-as méret között állítható. Szóval ne ijedjünk meg, ha túrázni tudunk, hótalpazni is, és ha kétségeink vannak, akkor kérdezzünk!

Jó hótalpazást!

Szólj hozzá

tél túra