2013. feb 25.

Európa legjobb tengerparti strandjai

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Európa legjobb tengerparti strandjai

Kiderült végre melyek Európa legjobb tengerparti strandjai. Vagy nem? Ezt mindenki el tudja dönteni, ha végignézi a képeket. Én mindenképpen más sorrendet állítottam volna fel.Lássuk a végéről, hogy izgalmasabb legyen!

10StPauls_Bay_Lindos.jpg

10. St Paul's Bay, Lindos, Rodosz

A legenda szerint maga Pál apostol szenvedett itt hajótörést viharos időben. Gondolom neki kevésbé tetszett, ez a hangulatos öblöcske.

09 st ives.jpg

09. Porthminster Beach, St Ives, Egyesült Királyság

Ez a cornwalli kisvároska híres képzőművészeti életéről, de a természet nem feledkezett meg a csak strandolni vágyókról sem. Homoktenger az igazi partján, közel a városka minden kényelmével, egyszerű fagyit vagy hideg sört szerezni a mediterránra hajazó nyárban. 

08la-pelosa-beach-sardinia.jpg

08. La Pelosa beach, Stintino, Szardínia

La Pelosa tulajdonképpen a szemközti szigeten lévő 17. századi torony neve, ami börtönként funkcionált. Itt miénk a tenger, szép az idő és nemhiába áradnak az orosz milliárdosok Szardínia szigetére. 

07DALYAN_IZTUZU_PLAJI[1].jpg07. Iztutu Beach, Dalyan, Törökország

A török kardeslik tudnak ám élni, ilyen helyen nem csoda. A kép közepén láthatjuk a Dalyan folyó deltatorkolatát, az innen származó homokturzás rekesztette le ezt a csodás öblöt, ahol teknősökkel úszkálhatunk együtt. Ezek a fokozottan védett álcserepes teknősök itt raknak tojást, próbálják lezárni a területet a turisták elől, de eddig csak korlátozásokat sikerült elérni. 

06elafonisi-2.jpg

06. Elafonissi Beach, Kréta, Görögország

A zátony neve Szarvas szigetet jelent, bár egy darab sem él itt, esetleg arra utalhat, hogy szarvashibát követ el az, aki nem mártózik meg itt. A zátonyra térdig érő vízben tudunk átgázolni, és utána már jöhet a dolce vita!

05woolacombe-beach.jpg

05. Woolacombe Beach, Woolacombe, Egyesült Királyság

Ismét egy strand az Egyesült Királyság Atlanti partvidékéről. Szörfölni egész éveben lehet, jók a hullámok, a fürdőzök csak nyáron jönnek a végtelen homokra. Többször nyerte már el az Anglia legjobb strandja címet. A Blöff című filmben kifakad az egyik szereplő: Dehát vannak homokos strandjaink! Ezek az angolok...

04 playa de ses illetes.jpg

04. Playa de ses Illetes, Formentera, Spanyolország

A Baleár - szigetek nem csak a partikról szól az élet, szuper jó kis strandok is vannak itt, ezek egyike a a 4. helyezett. Formentera a szigetek legkisebb tagja, csak komppal közelíthető meg, és itt a korallhomokon süttethetjük magunkat. 

És most a dobogó!

03 rhossili-autumn.jpg

03. Rhossili Bay, Swansea, Wales

Nos igen, ezek az angolok. A felmérést a Tripadvisor végezte, gondolom a szavazók nagy része angol volt. Ez a Walesi part 5 km hosszú és homokdűnékkel tarkított, és ha búvárkodni szeretnénk jó pár hajóroncsot is találhatunk az öbölben. 

02 playa de las catedrales.jpg

02. Playe de las Catedrales

Ez a második helyezett strand Galícia gyöngye, nevét katedrálisszerű sziklaformáiról kapta. A strand teljesen más képet mutat apály és dagály idején. Kis víz esetén megnő az abráziós formák száma, magas víz esetén pedig közelebb kell húzni a szomszédhoz a strand lepedőt. 

01rabbit.jpg

01. Rabbit Beach, Lampedusa, Olaszország

Lampedusa szigete félúton van Afrika és Szardínia között, nem egyszerű megközelíteni, de mivel pici a sziget, turistaszezonban eléggé zsúfolt tud lenni. 

Ez volt a lista. Saját tízes listámat teljesen másként állítottam volna össze, nem hiányzott volna belőle Horvátország, Korzika - Pianterella, Jersey partjai, és ha már ennyire kell nyomni Angliát akkor Norfolkot hiányolom. Gondolom mindenkinek van tuti európai partja. Ha tudsz ilyet, ne habozz ajánlj!

Forrás: http://www.telegraph.co.uk/travel/travelnews/9883051/Welsh-beach-third-best-in-Europe.html 

Szólj hozzá

toplista Olaszország Spanyolország Egyesült Királyság Cornwall