2013. már 07.

Hová utazzunk, ha olcsón akarunk várost nézni Európában?

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Hová utazzunk, ha olcsón akarunk várost nézni Európában?

Az úgynevezett backpacker (hátizsákos) turistákat segítendő minden évben összeállítják a Backpacker Indexet. Ez a mérőszám megmutatja, hogy mennyibe kerül eltölteni egy napot az adott városban. Benne van egy éjszaka hostelben, 2 tömegközlekedési vonaljegy, egy fizetős látványosság, napi háromszori étkezés, és nem utolsósorban a jó közérzetet növelendő 3 ital. Így kijön egy pénzösszeg, ami alapján sorba lehet rendezni egzakt módon Európa városait. Lássuk a 20 legolcsóbbat!

berlin_sightseeing.jpg20. Berlin, 61,84 USD/nap

Berlin 2 évtizeddel a Fal leomlása után egy nyüzsgő nagyváros, London után a 2. leglátogatottabb Európában. A legegyszerűbb igényektől a luxuskategóriáig minden igényt ki tud elégíteni az étkezés, szórakozás, vásárlás tekintetében. A világ kultúráinak olvasztótégelye, és ez a sokszínűség teszi igazán vibráló élettérré, a vibrálás ellenére nem túlzsúfolt a német főváros. Kihagyhatatlan: Brandenburgi kapu, Reichstag, Charlottenburg palota, Checkpoint Charlie, Alexanderplatz, TV-torony

Lisbon_trams_9.jpg19. Liszabon, 57,50 USD/nap

A Tejo-folyó partján elterülő város remek katedrálisokkal, múzeumokkal rendelkezik, de igazán a város hangulatát akkor kapjuk el, ha letérünk a főutcákról és elvegyülünk a sikátorokban. A város hatalmas történelemmel rendelkezik, a hangulat mégis fiatalos az évszázados negyedekben, és a kicsit fiatalabb szórakozóhelyeken. Kihagyhatatlan: Szent György fellegvár, Alfama negyed, Liszaboni Katedrális, Felfedezők emlékműve, egy kör a villamoson, egy fado-est.

IBIZA.jpg.pagespeed.ic.IbYaOJz2aV.jpg18. Ibiza, 57,28 USD/nap

A sziget fővárosa nemcsak a partikról híres, hanem mindent megad a hátizsákos utazónak, olcsó szállás, jó idő, frankó tengerpartok, és a sziget belsejében érintetlen, kietlen hegyek várják azt aki nem egy diszkóban akarja tölteni szabadidejét. Ja, kultúrája és élővilága a Világörökség része. Kihagyhatatlan: a fallal körülvett Óváros sikátorai, Hippi piac, strandolás.

tallin.jpg17. Tallinn, 52,82 USD/nap

Észtország fővárosa ékszerdoboz elhinni, hogy pusztított itt a kommunizmus pár évtizedet. Az Óváros a Világörökség része, macskaköves utcácskáival, jó állapotú középkori épületeivel, közte a világ .2 legöregebb, még működő gyógyszertárával, ami nem mellesleg magyar család tulajdona volt évszázadokig. Skandináv életminőséget kapunk, magyar árakon. Kihagyhatatlan: Főtér, Dóm, Nyevszkij katedrális, Börtönmúzeum, Skanzen, orosz negyed.

tenerife5.jpg16. Tenerife, 49,87 USD/nap

Tenerife valójában nem egy város, hanem a Kanári-szigetek legnagyobbika. Szubtrópusi környezetben, megfizethető spanyol árakkal, laza életritmussal vár a sziget mindenkit. Kulturális látnivalók nem igazán vannak, viszont a természet bőven kárpótol mindenkit. Spanyolország legmagasabb pontja a Pico de Teide 3718 m magas vulkán, végtelen strandok. Kihagyhatatlan: Teide vulkán, Güimari piramisok, egy jó tapas bár, fekete homokos partok.

moscow_city_1.jpg15. Moszkva, 49,00 USD/nap

Az orosz főváros híres a drágaságáról, de ha nem a Hiltonba szállunk meg és nem francia éttermekben vacsizunk, akkor olcsón ki lehet hozni. Ja, és ne felejtsük, előtte át kell esnünk a vízumigénylés bürokráciáján. De ha ezen átestünk akkor Moszkva vár, itt él a legtöbb milliárdos a világon és állítólag az egyik legbarátságtalanabb hely a turistákkal szemben. Kihagyhatatlan: Vörös tér, Blazsennij-székesegyház, metró, Kreml, Lenin mauzóleum.

sant peter.jpg14. Szentpétervár, 44,32 USD/nap

Észak Velencéje csatornákkal szabdalt elbűvölő város, egykor mocsárra épült orosz főváros. Az olaszok építette fényűző paloták a Néva mentén helyezkednek el, de a város többi épülete is barokk csoda. Európaibb város mint Moszkva, gazdag kulturális hagyományokkal és szuper múzeumokkal. Kihagyhatatlan: Ermitázs, Téli palota, Péter - Pál erőd, fehér éjszakák.

istanbul.jpg13. Isztanbul, 42,83 USD/nap

Ha keleti fílingre vágyunk, (és Teheránt kihagynánk), de mégis európai színvonalon, akkor Isztanbulban a helyünk.   Európa és Ázsia határán nagy a nyüzsgés, mindig történik valami a történelmi épületek között, a kávéházakban, galériákban és a piacokon. Magyarként szívesen látnak ebben az elbűvölő metropoliszban. Kihagyhatatlan: Kék mecset, Topkapi szeráj, Hagia Sofi, Nagybazár, egy adag döner.

praga.jpg12. Prága, 41,37 USD/nap

Európa egyik legnépszerűbb turistalátványossága a sokak által ismert arany Prága. Középkori negyedekben sétálhatunk, ihatjuk a jó söröket és élvezhetjük a kozmopolita hangulatot sok sok turistával egyetemben.  Nagytörténelmű városként minden érdeklődést kielégít, mindenkinek csak ajánlani tudom. Kihagyhatatlan: Prágai Vár, Vencel tér, Orloj, Arany utcácska, egy pofa sör.

bratislava.jpg11. Pozsony, 40,79 USD/nap

Magyarország egykori fővárosaként, közel a német területekhez, igazi multikulti város volt. Jelenleg Szlovákia fővárosa. Kihagyhatatlan: Óváros, Főtér.

zagrab.jpg10. Zágráb, 38,95 USD/nap

A Szent László által alapított város Horvátország fővárosa, két részre osztható: a felső város középkori jellegű, az alsó szecessziós modernebb. A tengerpartra igyekvők számára is érdemes legalább pár órát eltölteni ebben a hangulatos, emberközeli városban. Kihagyhatatlan: Lotrscak-torony, Kőkapu

warsaw-greenspace.jpg9. Varsó, 35,78 USD/nap

A lengyel főváros modern, ezt annak köszönhető, hogy porig bombázták a 2. világháborúban. Nagyon szépen helyreállították, gyorsan fejlődik a turisztikai kínálat és jók a sörök. Kihagyhatatlan: Óváros, Királyi palota.

budapest.jpg8. Budapest, 31,49 USD/nap

Fővárosunkat nem nagyon kell bemutatni. De mit írnak rólunk külföldiek? "Budapest remek olcsó célpont egész évben, nem nagyon nyújt csalódást, sok a látnivaló, de főleg a fürdők jók, amit még egy csóró hátizsákos is megengedhet magának. Olcsóbb szállások a Belvárostól távolabb találhatók." Kihagyhatatlan: Budapest

Belgrade sunny 2 HDR.jpg7. Belgrád, 27,59 USD/nap

Déli szomszédunk már helyrerázódott a háború után, ismét gőzerővel üzemel Belgrád is, a turisták mégis csak lassan szivárognak, épp ezért jó hely. Kihagyhatatlan: Nándorfehérvár vára, Koronázótemplom, Királyi Palota.

riga_latvia_night.jpg6. Riga, 25,74 USD/nap

A lett főváros is magára talált a Szovjetunió felbomlása után. A Baltikum legnagyobb városának Óvárosa Unesco Világörökség, egykori Hanza város, de bővelkedik szecessziós épületekben is. Kihagyhatatlan: Óváros, Feketefejűek háza, Rigai Dóm. 

Kiev.jpg5. Kijev, 26,05 USD/nap

Kelet - Európa egyik központja folyamatosan modernizálódik, és egyházi építmények tömege található a városban. Kihagyhatatlan: Kijevi Barlangkolostor, Aranykapu, Mária Palota.

Sarajevo 25.jpg4. Szarajevó, 25,74 USD/nap

Bosznia gyönyörű fekvésű városa rossz emlékeket idéz, a Balkáni háborúkról szóló hírek tele voltak-e névvel. Balkán egyik emblematikus városa, Kelet és Nyugat keveredik itt, ritka városok egyike, ahol párszáz méteren belül találunk katolikus és ortodox templomot, mecsetet és zsinagógát. Kihagyhatatlan: Sétálóutca, Gazi Husrev dszámi, bazárok. 

krakow_rynek_012.jpg3. Krakkó, 25,06 USD/nap

Magyar szívnek igen kedves városka a 3. helyezett, középkori jellegű utcáival, jó éttermeivel. Most kell menni, amíg a kereslet fel nem hajtja az árakat, mint Prága esetében. Kihagyhatatlan: Királyi kastély, Főtér, Flórián kapu.

sofia.jpg2. Szófia, 24,43 USD/nap

Bulgária fővárosa a Vitosa lábánál terül el, őrizve még a szocializmus nyomasztó nyomait. Keveredik itt az ortodox és az iszlám, Kelet és Nyugat, modern és régi, pompa és nyomor. Kihagyhatatlan: Nyevskij székesegyház, Banya Basi dzsámi, bolhapiac.

És most dobpergés, jön a legolcsóbb város Európában!

bukarest.jpg1. Bukarest, 23,38 USD/nap

Igen a jó öreg Bukarest lett a legolcsóbb a hátizsákos turisták számára. Románia fővárosa, képét az erőltetett franciásitás eredményeképpen nyerte el, széles sugárutak, diadalívek, fasorok. És hogy miért jó ide utazni attól eltekintve, hogy olcsó? Hát itt van a Pentagon utáni legnagyobb épület a román Parlament épülete. Meg lehet látni Daciát. Kb ennyi.

Szólj hozzá

toplista Európa Hová