2013. már 17.

A Világ 11 legfurcsább múzeuma. Erős gyomorral.

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
A Világ 11 legfurcsább múzeuma. Erős gyomorral.

Ki kíváncsi a nagy múzeumokra? Ha már a századik fosszíliát, ezredik festményt is unod, keress valamit ami végre érdekel, leköt, megborzongat és értetlenül állsz a kijáratnál, pokolba kívánva az alapítót. Ki mondta, hogy egyszerű tárgy nem kaphat múzeumot? Van Wc kagyló, uzsidoboz, ópium és sószóró múzeum. De vannak ennél meghökkentőbbek. 

Barbed Wire Museum-2.jpg11. Szögesdót Múzeum, La Crosse, Usa

Gondolnánk, hogy a 19. század Amerikájának prérijét felparcellázó szögesdrótból több mint 2000 féle van az épületben? A múzeumban székel egyébként a Régi Szögesdrótgyűjtők Társasága is, gondolom ők nem azért gyűjtik, hogy a MÉH-telepen leadják.

ramen.jpg10. Momofuku Ando Instant Ramen Múzeum, Oszaka, Japán

Mi az a Momofuku meg Ramen? Nos Momofuku Ando egy üzletember, aki a ramen nevű hagyományos japán leves instant változatára hozott létre egy múzeumot. Mellesleg ő találta fel 1958-ban a zacsis levest, amik kronológiai sorrendben sorakoznak a falakon. Mindenki ismeri itthon is ezeket a zacskós tésztaleveseket, amik nagyon jól jönnek, ha lusták vagyunk egy gulyást összedobni, vagy másnaposan kelünk az egyetemi koliszobában kívánósan. A belépés ingyenes és elkészíthetjük saját instant levesünket.

curry.jpg9. Currywurst Múzeum, Berlin, Németország. 

Currys virsli. Ez valami olyasmi aminek jelentőségét csak egy német értheti meg. Ez a sertésből készült kolbászka, currys ketchuppal nyakon öntve népszerű gyorsétel, úton-útfélen kapható imbiszekben, sőt a Volkswagen gyárában saját hentesüzem van, ami évi 3,5 milliót gyárt belőle a gyár alkalmazottainak. A 2. világháború utáni években egy élelmes üzletasszony kezdte forgalmazni ilyen szósszal a kolbászt. Nem volt könnyű alapanyagokat beszerezni a 1949-ben a szétlőtt Berlinben, ezért rögtönözte az angol katonáktól csencselt ketchupból, curry porból és Worchester-szószból a Chillup-ot. Jelenleg 800 millió fogy belőle évente, speciális kis favillával eszik és a Berlini polgármester jelölteknek is egy-egy ilyen currywurstos bódé mellett fotózkodnak.

15broken_CA0-articleLarge.jpg8. Szakítások Múzeuma, Zágráb, Horvátország. 

Európa leginnovatívabb múzeuma tárgyakat őriz, amik szakítás után maradtak az egyes feleknél. A kiállítás bejárta a világot, aztán állandó épületet kapott Zágrábban. A készlet folyton nő, főleg Valentin-nap környékén, szóval itt a vissza nem térő alkalom, hogy múzeumba kerüljenek tárgyaink, ha már nem vagyunk  Van Goghok meg Rodinok. Vannak itt fotók, levelek, balták, válogatás kazetták, kerti törpék, női mell lenyomatok.

badartdogsresized.jpg7. Museum of Bad Art, Boston, Usa

Mit tegyünk, ha kukázunk néhány embertelenül pocsék, kritikán aluli festményt? Csináljunk köré egy múzeumot. Így született meg 1994-ben a Rossz Műalkotások Múzeuma, ahova azok a képek kerülnek, amik már olyan rosszak, hogy jók. Komoly zsűri válogatja be a legalját, hiszen őszintén rossznak kell ám lennie. Minden nagyobb városban van olyan múzeum, ahol tökéletesebbnél tökéletesebb képek vannak, de esélyt kell adni a kontároknak is.

Underground-Hair-Museum-1.jpg6. Haj Múzeum, Avanos, Törökország.

Volt egyszer egy kappadókiai fazekas, aki nagyon szép edényeket készített. Barátnőjének örökre el kellett hagynia a fazekasműhelyt, de szeretett volna hagyni valami emléket a derék fazekasnak. Fogott egy ollót, levágta egyik hajtincsét, majd a címével együtt feltűzte a mennyezetre, hogy örökre emlékezzen rá. A romantikus történetet hallva, a későbbi nőlátogatók meghatottan vágtak le tincset és tűzték fel a falra. Így alakult a múzeum 30 éve, azóta már 16.000 tincs lóg a falon. Eszményi adatbázis ez egy szingli fazekasnak, bár több helyet foglal mint egy jegyzetfüzet.

MDNEWstorage.jpg5. Menstruáció Múzeum, New Carrollton, Maryland

Nos, Harry Finley 50-es férfi, aki a házának pincéjében rendezte be ezt a gyűjteményt, ami nagyrészt vérzéscsillapító eszközökből áll, és nagy alapossággal kutatta fel a tamponok, betétek történetét. Mondanom sem kell, a fickó egyedülálló és érdekes gyerekkora lehetett. 

Clipboard01_1.jpg4. Anatómiai Múzeum, Szeged

Kicsi hazánk sem maradhat le erről a listáról. A szegedi gyűjteményt az egyedülálló paraffinos technológiával készült emberi preparátumok oktatási célú bemutatására hozták létre Gellért Albert kezdeményezésére. Erős idegzetűeknek és gyomrúaknak ajánlható a megtekintés, nem mindenki bírja a preparált csecsemőket, belső szerveket, és rákos daganatokat.

Clipboard01_2.jpg3. Kunstkamera, Szentpétervár, Oroszország.

Lehet ezt még fokozni? Nagy Péter cár hívta életre a gyűjteményt, amiben emberi és természeti deformációk találhatók. Ukázba adta, hogy minden halva született torz utódot be kell szolgáltatni a gyűjtemény számára. 

parasite-cabinet-2-meguro-parasitological-museum-tokyo-japan.JPG2. Parazita Múzeum, Tokió, Japán

Egy múzeum, kimondottan az élősködő, parazita élőlényeknek szentelve? Ilyen is van. A gusztustalan gyűjtemény jó fogyókúrázóknak. Ha előtte eszel, kihányod, közben nem kívánod, utána már nem akarsz, nehogy ilyesmi kerüljön beléd. 

Icelandic-Phallological-Museum-600x400.jpg1. Fallosz Múzeum, Reykjavík, Izland.

Az izlandiak is furák. Eddig azt hittem, hogy Cicciolina az egyetlen, aki egy péniszekkel teli épületről álmodozik, de nem, az izlandiak megcsinálták! 280 kiállítási darab található itt, főleg vízi emlősöktől, izlandi elfektől, trolloktól. 2011-ben került be egy önkéntestől emberi darab is, de valahogy nem jól mutat a formalinban, ezért keresnek egy fiatalabb és méretesebb önzetlen donort is.

Szólj hozzá

toplista múzeum