2013. már 22.

Európa legjobb vásárcsarnoka. Budapest?

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Európa legjobb vásárcsarnoka. Budapest?

Igen! A CNN szerint Európában az egyik legjobb vásárcsarnok nálunk található.

Budapest-vasarcsarnok-innen gonzopress.jpgA Központi Vásárcsarnok 1897-ben készült el, mivel itt volt található a Fővámház, és itt futottak össze a vízen és vasúton szállított áruk, adta magát egy piac létesítése. Akkoriban még külön vasútvonala is volt az épületnek, ami a szomszédos Közgazdasági Egyetemmel együtt épült téglából, és a tetőn Zsolnay cserepek találhatók.

em132vem306.jpgAz épület kb 10 ezer négyzetméterével és vas tetőszerkezetével hatalmas katedrálisnak tűnik, 1977 óta műemlék és 1994-ben felújították. Manapság teli van friss zöldséggel, gyümölccsel, hústermékkel, apró ajándékokkal turisták számára, valamint remek kifőzdékkel. 

Budapest-vasarcsarnok-aussen.jpg

budapest-nagy-vasarcsarnok_1749_600x450.jpgA turisták is nagyon szeretik ezt a könnyen megközelíthető és látványos piacot. Az egyedi magyar élelmiszereket tágra nyílt szemmel vizsgálgatják távoli országokból érkezett látogatók, sokan itt találkoznak először lángossal, kovászos uborkával és ehető jó ízű gyümölccsel. Nem hiába emelték ki Európában ezt a piacot, olyan hatalmas nevek mellett mint a barcelonai La Boqueira, vagy az isztanbuli Nagy Bazár. Legyünk büszkék az elismerésre!

http://travel.cnn.com/europes-amazing-city-markets-354731

Keress minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/pages/Mert-utazni-j%C3%B3/531451040209620

Szólj hozzá

épület Magyarország Budapest