2013. már 22.

Piál a Föld! Alkoholmustra a Világ körül

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Piál a Föld! Alkoholmustra a Világ körül

Nagyon sok olyan szeszes ital létezik, amit egy adott földrajzi helyre jellemző. Lássunk egy szemelvényt, hogyan igyunk stílusosan, mint a helyiek.

DublinRiverLiffey.jpgStout, Írország

Krémes állagú, szóval lassan ízlelgetve fogyasszuk, ügyesebb csaposok lóherét rajzolnak nekünk a habba. Itthon a Guinnesst ismerjük jobban, Dublinban pinttel fogyasszuk a feketét és a Guinness gyár látogatás kötelező!

3916189.jpgWhisky, Skócia

Tisztán igyuk, maximum egy pici hideg vízzel felöntve. Ez az égetett szesz régi technológiával készül neve az élet vizét jelenti. Nagyon sok lepárlóüzem van az országban, érdemes többet is felkeresni. Bár az italt mindenki ismeri, nem összekeverendő az amerikai whiskeyvel!

D-sake_2511250k.jpgSzaké, Japán

A szakét rizsből készítik, és leginkább étkezés során fogyasztják. Mivel 17 százalék az alkoholtartalma, ezért jó ha nem éhgyomorra isszuk. Amit mi szakénak hívunk, azt a japánok nihonshu néven ismerik, a sake alkoholos italt jelent. Melegen csak a rosszabb minőségű és öreg italt szervírozzák.

D-champ_2511236k.jpgPezsgő, Franciaország

Ünnepélyes alkalmakhoz elengedhetetlen ez a buborékos ital. Eredetvédett, ezért pezsgőnek csak azt hívhatjuk, ami a francia Champagne régióban termett szőlőből készült, máshol simán habzóbor. A többnyire normális fogyasztásra nem jó bor másodlagos fermentáció segítségével válik pezsgővé.

D-port_2511246k.jpgPortói bor, Portugália

Úgy igyuk mint a többi bort, szobahőmérsékleten kicsi pihentetés után. A portói erős bor, semleges szőlőpálinkát kevernek hozzá tartósítás és az alkoholtartalom fokozása céljából. Ezután fahordókban érlelik barlangokban. Ez az egyik legrégebbi eredetvédett bor a Chianti és Tokaji mellett.

D-gin_2511239k.jpgGin, Anglia

Igyuk a klasszikus gintonik koktélt, egy kellemesen meleg nyári délután elheverve egy londoni parkban. Sima alkoholpárlat, amit a boróka bogyójával ízesítenek. A középkorban engedélyezték Angliában a ginfőzést, ekkor nagyon rácuppantak az angolok és durván elkezdték inni. 

D-vodka_2511254k.jpgVodka, Oroszország

Ha az oroszoknál vagyunk vodkát ihatunk reggelire, ebédre, este, hidegben, melegben, üzleti tárgyaláson, kempingezés közben. Tisztán igyuk, vagy semleges ízének köszönhetően koktélként. Habár ezt a vízből és etanolból álló, szerves anyagból (krumpli, gabona, otthon szalma) főzött italt orosznak tartjuk, valójában Lengyelország a hazája. 

D-rum_2511249k.jpgRum, Barbados

Frissel préselt gyümölcslével fogyasszuk, lehetőleg a tengerparton a lemenő Napot nézve szürcsölés közben. A rumot a hulladékhasznosítás hívta életre, a cukornád feldolgozás során keletkező melaszt erjesztették és párolták le. A rum jelentőségét bizonyítja, hogy az angol haditengerészek 1970-ig naponta kaptak egy-egy adagot.

Mexico - Tequila (15).JPGTequila, Mexikó

Feles számra húzóra, ha érlelt, akkor kellő tisztelettel szürcsölve. Jalisco tartományban készítik tradicionálisan a kék agavé tövéből, erjesztés után párolják. Tévhittel ellentétben a tequilában nincs kukac, az a mezcal és csak a turistáknak egy fogás. Tölgyfahordóban érlelik és többféle fajtája van, és Mexikóban ne kérjünk mellé sót és citromot, itt tisztán isszák.

Cider-making-at-Lickfold-1924.pngCider, Anglia

Nagyon sokféle cider van, van amit szűretlenül iszunk, van amit szobahőmérsékleten, van amit jéghidegen. Egy a biztos, nagy korsóval, egy szelet cheddar sajttal és kerüljük az olcsó tömegtermékeket! A cider pofonegyszerű: felaprítjuk az almát, kisajtoljuk, majd az almalevet megerjesztjük, és ihatjuk is. Cheers!

Cognac.jpgKonyak, Franciaország

A konyakot lassan, kezünkkel melegítve a poharat fogyasztjuk, élvezve közben illatát, és csodás színét. A konyak gyengébb minőségű szőlőborból párolt brandy, amit tölgyfahordóban érlelnek minimum 2 évig, ennek függvénye az ár is. A párolt szesz színtelen, az aranyló színt a hordótól kapja az ital. 

D-ouzo_2511245k.jpgOuzó, Görögország

Aperitifként igyuk, kicsi vizet belekeverve, ettől lesz fátyolos. Mellé néhány falat meze, naplemente, tengercsobogás... Habár görögnek könyveljük el ezt az ánizzsal és egyéb fűszerekkel ízesített égetett szeszt, de azért a világ több országában is gyártják. Mezőgazdasági eredetű etilalkoholt párolnak le miután beleáztatták az ízesítőket. 

Ez természetesen csak egy kis ízelítő volt a világ szeszeiből, nagyon sok ismert és kevésbé ismert jellegzetes ital van szerte a kontinenseken. Te mit ismersz?

Forrás:http://www.telegraph.co.uk/travel/picturegalleries/9932904/A-drinkers-guide-to-the-world.html?frame=2511240

Még több fotó a Facebookon.

Szólj hozzá

gasztró