2013. már 25.

Magyarország természeti csodái

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Magyarország természeti csodái

Még 2008-ban történt meg az a szavazás, amely során megválasztották Magyarország 7 természeti csodáját. Egy tévéműsor foglalkozott a témával, honlapján illetve smsben lehetett szavazni. Nézzük miket választottunk!

Ipolytarnóc

ipolytarnoc_3_800.jpg

20 millió évvel ezelőtt ezen a területen hatalmas vulkánkitörés történt, és a lehulló hamu konzerválta az akkori élővilágot, megkövült fák, lábnyomok, levéllenyomatok, állati maradványok tekinthetők meg itt. Nagyjából a 20 millió évvel ezelőtti élőhelyről kapunk pillanatfelvételt. A természetvédelmi terület rajta van a Világörökség ajánló listáján. 

Füzéri vár

005-szallas-oreg-bence-turistahaz-pusztafalu-fuzeri-var.jpg

A Füzéri vár a Zemplén gyöngyszeme. A 12. században épült erre a vulkáni kúpra a vár, amit a 17. században leromboltak. A helyreállítás mintegy 35 éve kezdődött, azóta folyamatosan kerül vissza eredeti pompájába az épület. Ökológiailag is fontos terület, többek közt a törpe nőszirom élőhelye. 

Kardoskúti Fehértó

485837_422809997782922_795894454_n.jpgA nagy kiterjedésű pusztán található ez az időszakos szikes tó amely madárvonuláskor kel életre igazán. 1966-ban hozták létre a természetvédelmi területet, értéke különleges élővilága és földrajzi adottságai, a tó maga néha évekre kiszárad és eltűnik. Tél végén a ludak és récék veszik birtokba, tavasszal a gulipán épít itt fészket, nyáron bíbicekkel, godákkal találkozhatunk, míg a fénypont az őszi daruvonulás.

Őrség

20081107orseg9.jpgAz Őrség hazánk egyik olyan dimbes-dombos tája, amely földrajzi értékeivel, hagyományaival, építészetével talán a legegyedibb. Nevét a honfoglaláskor idetelepült őrökről kapta, hogy védjék a nyugati határvidéket.2002-től az Őrség Nemzeti Park vigyáz itt az értékekre.

Hévizi-tó

heviz_air.jpg

Az ország 3. leglátogatottabb úticélja, egyben Európa legnagyobb gyógytava is. A forrástóban levő víz nagyon jótékony, világszerte elismert kénes, enyhén radioaktív, gyógyításra kiváló, lassan 300 éve zajlik a fürdőélet. A tó felszínét borító indiai tündérrózsa különös hangulatot ad ennek az egyedi értéknek.

Kerecsensólyom

Saker falcon (Falco cherrug) -.jpg

A kerecsensólyom, ősi magyar nevén a turul, évezredek óta fontos szerepet játszik a magyarság hitvilágában. A madár a nagy kiterjedésű, fákkal tarkított füves sztyeppeken él, Magyarországon rendszeresen fészkel, bár az állomány egy része délre vonul telelni. 2000-ben az év madara volt.

Parlagi sas

Clipboard01_4.jpgEgy másik madár is bekerült a Top 7-be. Ez a parlagi sas, amely világszerte veszélyeztetett faj, egyedül hazánkban van stabil állománya. Itthon elsősorban hegylábakon, hegyek közelében fordul elő, főként az Északi-középhegységben. Sokszor mesterséges, bekamerázott fészkekben tojnak ezek a hatalmas és fennséges madarak.

Forrás: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=menu_2261

Kövess minket! Facebook

Szólj hozzá

toplista Magyarország