2013. ápr 07.

Edinburgh hőse Bobby

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Edinburgh hőse Bobby

Skóciában, Edinburgh városában van egy érdekes szobor. Egy Skye terrier szobra ez, aki hűségéért kapta ezt az emlékművet.

DSCF2736.JPG

Bobby 1856-ban született egy sokgyermekes Skye terrier mamától. 2 éves korában munkába szegődött egy John Grey nevezetű fickóhoz, aki felcsapott rendőrnek. Ezzel a férfival járőrözött nap mint nap a város utcáin, ugyanannál az étteremnél étkezve minden délben. 1858 cúgos telén Bobby kollégája elhunyt. Bobby nehezen tudta feldolgozni, hogy hűséges társa már nincs többet. Fogadalmat tett, hogy élete végéig őrizni fogja társa sírját. Naponta csak egyszer, az egy órai ágyúlövés után hagyta el a sírt, amikor is elment a kedvenc helyükre, ahol mindig együtt ebédelt Johnnyval. Itt kapott egy adag ételt és visszatért őrködni.

DSCF2738.JPG

14 éven keresztül vigyázott a sírra, sem elzavarni sem elcsalni nem sikerült. Hűsége sok embert meghatott és legendává vált, halála 1872-ben következett be, ekkor síremléket emeltek neki, és egy szobrot kapott, ami ma a nevét viselő étterem előtt áll. Sírfelirata: Greyfriars Bobby – Meghalt 1872 január 14-én, 16 éves korában – Hűsége, odaadása mindannyiunk számára legyen tanulság.

Még több fotó a Facebookon!

Szólj hozzá

Európa Skócia Egyesült Királyság