2015. dec 29.

Schneeberg télen - pici Schnee, nagy Berg

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Schneeberg télen - pici Schnee, nagy Berg

img_0044.jpg

2015 ismét az az év, amelyik későn hozza el a telet. Olyan későn, hogy idén már nem is lesz, ha havat keres az ember, akkor bizony el kell utazni. Sokszor ez sem segít, hiszen az Alpok nagy része szintén csupasz, vagy kevés hóval rendelkezik.

A Schneeberg talán az egyik, Budapestről legkönnyebben elérhető kétezer méter feletti hegy. Ez Alsó-Ausztria legmagasabb csúcsa, amelynek jellegzetes mészkőformája tiszta időben kiválóan látszik Sopronból. Kedvelt turistacélpont, hiszen közel van Bécshez, és a csúcsra való feljutást nagyban megkönnyíti a Puchbergből induló fogaskerekű vasút. Az itt lehulló csapadékot vezetik el Bécsbe ivóvíz céljából. Nagyon hangulatos hegy, hatalmas fenyőerdők, virágos alpesi rétek, hófehér mészkősziklák és embert próbáló turistautak jellemzik.

Karácsony előtt egy elszánt csapat nekiindult, hogy havat fakasszon a felhőkből, és megnézze a kétezres csúcson mi a helyzet. 

img_0005.jpg

A síközpont nem tölti be funkcióját, hiszen a pályán lekerülnek a kabátok, és tavaszi a hangulat.

img_0010.jpg

A csodálatos fenyőerdőbe beérve, már van valamennyi hó, de korántsem annyi, mint amikor Disney-szerű mesevilágot alkot a 2 méteres égi áldás.

img_0011.jpg

img_0021.jpg

Bár télen elsősorban hótalpak vagy síléc segítségével lehet feljutni a csúcsra, az erős hóhiány miatt ezúttal nem volt rájuk szükség, így a megbízható hótalpak a zsákon pihennek. 

img_0042.jpg

img_0045.jpg

img_0043.jpg

Azért hepiend a vége, hiszen 1800 méter felett már havat találunk, igaz csak mutatóba. Innen lenézve olyan a ködben úszó völgy, mint egy piszkosfehéren habzó óceán.img_0039.jpg

img_0047.jpg

A gerincre felérve, jutalomként vár minket a hütte. Egy kicsit csalódás, hogy nem a klasszikus, ropogó tűz, forró italok, sramli elegye vár de azért jó behúzódni ebbe az épületbe, ahol télen nincs személyzet, van viszont érmebedobásos hősugárzó, és becsületkasszás rekeszes sörök.

img_0049.jpg

img_0052.jpg

Aztán valóban minden jó, ha a vége jó, átjár minket az a jól eső érzés, hogy túránk eredményeképpen a felhők feletti mesevilágban élvezzük a naplementét, az otthon maradottakkal ellentétben, akik már rég nem látták a Napot.

http://www.eupolisz.hu/schneeberg_hotalpas_csucstura

Fotók: Cseh Zsombor

 

Szólj hozzá

hegymászás tél túra kaland hótalp Európa Ausztria Schneeberg Eupolisz