2016. már 11.

Grúz kalandok

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Grúz kalandok

img_1331.jpg

Grúzia egyértelműen a Kaukázus és a Fekete-tenger országa, évezredes történelemmel és egyedi kultúrával rendelkező terület, lakói nyelvén: Szakartvelo. A népek keresztútján fekvő ország mindig is fontos volt stratégiailag, hadakoztak is érte perzsák, rómaiak, bizánciak és a törökök is, majd végül szovjet uralom alól vált ismét függetlenné 1991-ben.

imgp3953.jpg

imgp3733.jpg

imgp3727.jpg

Az országban hatalmas, gleccserek által szabdalt hegyek vannak, legmagasabb pontja az 5201 méteres Skara. Nyugati irányba a Fekete-tenger felé a Rioni- folyó völgye fut ki.

imgp3852.jpg

A természeti adottságokon kívül az épített környezet is figyelemre méltó. Alapvetően keresztények a grúzok, az ortodox keresztet viszonylag korán vették fel. 

img_1011.jpg

img_1108.jpg

img_1123.jpg

img_1132.jpg

img_1161.jpg

img_1281.jpg

img_1288.jpg

Tbiliszi a másfél milliós fővárosa, kellemes környezetben fekszik, híres gyógyvizeiről. Érdekes elegyet alkot a szovjet emlékek keveredése az ősi építési formákkal. Ananuri Világörökség helyszín, egy 17. századi templom, amely szép példája a grúz művészetnek. Az azeri határhoz közel fekszik a grúzok talán legszentebb helye David Gareja több száz homokkőbe vájt szerzetesi cellájával és a 6. század óta vallási központ. 

Grúzia a fapadosok világában könnyen elérhető úticél. A magyarokat alapvetően szeretik, a grúz nép egyébként is vendégszerető, mindenhol nyitottan fogadják az utazókat. 

Tetszik? www.eupolisz.hu/gruzia

Fotók: Bodon Pál

 

Szólj hozzá

hegyek Kaukázus Grúzia Eupolisz