2016. júl 01.

Dunajeci tutajtúra

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Dunajeci tutajtúra

Ha unod az ipari turizmust!

13.jpg

A Dunajec neve minden egyes magyar embernek ismerősen hangzik, még ha nem is tudja biztosan mi is az. Ez a név egy folyót rejt, egykori magyar határfolyó, amely jelenleg Szlovákia és Lengyelország közös tulajdona. A Magas-Tátrában ered, és a Visztulába ömölve éri el a Balti-tengert, de előtte még átküzdi magát a Piennineken. Ez a vadregényes és vad szakasz teszi nevezetessé és az a tény, hogy turisztikai megfontolásokból még mindig hagyományos tutajokat hajtanak a helyiek.

16.jpg

A tutajok deszkákból ácsolt koporsószerű dobozok összefogatva. Két tutajos kezeli, elől a mester aki irányít, hátul a segéd aki hajt. 

10.jpg

9.jpg

A tutajosok gorál népviseletben dolgoznak, kalapjukon tájidegen kagylókkal. Régen a folyón úsztatták le a faanyagot tutajokként, le a Visztulára, volt aki egészen a tengerig kísérte a szállítmányt. A szerencsések a tengerparti homokból összeszedegették a kagylókat, rábiggyesztették kalapjukra. Otthon aztán a kocsmában vagánykodtak, hiszen ők már ismerik az utat a tengerig!

12.jpg

És miért vannak fenyőgallyak a tutaj elején? Megvédenek a felcsapodó víztől.

8.jpg

 A tutajosok jópofa emberek, akik jól ismerik a folyó egyes szakaszait, azok történeteit. Ha szépen megkérjük őket, akkor akár a tolórudat is átengedik!

6.jpg

 Kedvet kaptál? Gyere.

Fotós: Garai Gábor

Szólj hozzá

közlekedés folyó hajó Szlovákia Európa Lengyelország Eupolisz Pienninek