2016. júl 06.

Mosi-oa-Tunya, vendégségben az Ördög kádjában.

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Mosi-oa-Tunya, vendégségben az Ördög kádjában.

Ha unod az ipari turizmust!

panorama21.jpg

Alkonyodik Zambiában. A Nap már a fák csúcsait súrolja, sugarai bepirultak, ereje már nincs. Annál nagyobb kontraszt a Viktória-vízesés földrengető dübörgése, amint 108 méter mélységbe ömlik a Zambézi-folyó vize. Mi a vízben lazulunk, de sokszor a dübörgést elnyomja a testünkben áradó adrenalin által hajtott vér dobolása. A Devil's Poolban ülünk, a világ óriás vízeséseinek egyikében, százméteres sziklafal tetején, egy rossz mozdulat és több tonnányi vízzel együtt lezúdulunk.

dsc_2753.JPG

7dm_9623.JPG

7dm_9730.JPG

7dm_9659.JPG

7dm_9685.JPG

7dm_9695_1.JPG

És hogy néz ki ez szemből? A kép jobb oldalán van a medence, függőleges falával. 

dsc_2984.JPG

dsc_5345.JPG

A Viktória-vízesés a Zambézin van, Zimbabwe és Zambia határán. Noha nem a legmagasabb vízesés, de 1708 méter széles és 108 méter magas vízfüggöny van itt az esős évszakban, így ez a legnagyobb felületű vízesés. A folyó beszorult egy tektonikai repedésben a bazaltban, így igen cikkcakkosan folyik, a Világ legjobb raftingpályáját alkotva. Nem hiába hívják tehát a helyiek Mosi-oa-Tunyának, azaz Mennydörgő Füstnek, kilométerekről látszik a gomolygó vízpára, és hallatszik a dübörgés.

dsc_2886.JPG

dsc_5356.JPG

dsc_5359.JPG

dsc_5297.JPG

dsc_5320.JPG

Örök dilemma, mikor utazzon ide az ember? Az esős évszakban, amikor gőzerővel üzemel a vízesés, de esély sincs fürdeni a vízben és vigyázni kell a moszkítókkal, vagy a száraz évszakban, amikor csak a fő vízesés látszik, nem gond a maláriaveszély, de minden lehetőséget ki lehet használni a térségben. Lehet fürödni a vízesés tetején, alatta úszni, raftingolni. Ezen kívül szafarik várják az embert, sétarepülés, bungee jumping, ezernyi program. Mi a száraz évszakot választottuk:

dsc_5366.JPG

dsc_2869.JPG

Ilyenkor csak a fő vízesés működik, a kisebb folyások el sem érik a folyót, még a levegőben szivárvánnyá változnak. A vízesés egyik érdekes látnivalója a Hold szivárvány, amikor telihold esetén lehet éjszaka gyönyörködni a természeti jelenségben.

Tudsz jobb kalandot attól, hogy a Viktória-vízesés peremén áztass lábat, a Világ legveszélyesebb jacuzzijában? Válasz: nem. Szeretnéd, ha valóra válna? Válasz: IGEN!!! Részletek

Gáspár Attila

Szólj hozzá

jelenség kaland folyó Afrika Zimbabwe Viktória-vízesés Eupolisz természeti képződmény