2016. júl 21.

Hótalppal a Sarkkörön

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Hótalppal a Sarkkörön

Kaland a lappok földjén

img_5025.jpg

A hótalpazás többnyire 1-2 napos program szokott lenni, közeli hóbiztos hegyen. De van amikor ez életreszóló, nagyobb lélegzetű projekt. Az ember fogja a hótalpat, felszáll a repülőre és meg sem áll Észak-Finnországig, ahol tuti van hó, várnak a rénszarvasok és a tunturik.

img_5023.jpg

Az Északi-sarkkörön már más világ vár ránk, mint kicsiny Közép-Európánkban. Hegynek tűnő dombok, végtelen tajgát alkotó csilió fenyőfa, vendégszerető lappok, és sok-sok hó, ami kedvez a hótalpazásnak

img_5016.jpg

img_5019.jpg

img_5022.jpg

A hótalpazás itt embert próbáló feladat. Nagyon hideg van, sokszor - 30 fok alatti hőmérséklet is előfordul, közel van Szibéria! A hó állaga is akadályozhat. Friss porhóban csak botorkál az ember, minden pozitív egész lépés eredmény. Pláne, ha a szél hordja is ezt a havat. De nem adjuk fel, minden túrát a csúcson kell abbahagyni, mi is feljutunk egy tunturi (jég által lecsiszolt gömbölyű hegy) tetejére. 

img_5027.jpg

img_5046.jpg


img_5030.jpg

Hatalmas élmény a sarkvidéken túrázni! Egy kis levezetésként a helyi közlekedési eszközt is ki lehet próbálni, itt télen csak a motoros szán jut el A-ból B-be. Mára teljesen felváltotta a jó öreg rénszarvas fogatot. 

img_5045.jpg

img_5040.jpg

Érdekel? Gyere! Ha szerencséd van, akkor részed lehet a sarki fényben, vár az Aurora Borealis!

Fotók: Klein Dávid

Szólj hozzá

tél kaland sarki fény hótalp Európa Finnország Skandinávia Eupolisz