2016. aug 06.

Hanoi - Vietnám szíve

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Hanoi - Vietnám szíve

Mégis lesz kutyából szalonna. Meg kolbász

dsc_3070.JPG

Vietnám Ázsia rettentő gyorsan fejlődő országa. Muszáj figyelni rá, mert lassan 100 millió ember otthona, hivatalosan a Kommunista Párt uralkodik, de kínai mintára szép lassan vezetik be a piacgazdaságot. Évezredes hagyományok uralkodnak, még fontos a család, de már ráléptek az információs sztrádára, alakítják saját jövőjüket. Az ország 2. legnagyobb városa Hanoi 7 millió lakosával, amely évszázadok óta főváros, és évezredes múltjával Vietnám legmeghatározóbb városa.

dsc_3054.JPG

A város területe rég lakott volt, de Lý Thái Tổ volt az, aki jelentős várost csinált belőle. Sokáig kínai megszállás alatt állt, az ország fővárosa lett, majd a franciák megtették Indokína központjává. 

dsc_3156_1.JPG

A város 6 Budapestnyi területen fekszik, de igazán érdekes az Óváros. Itt szűk utcák, kézművesek, apró boltok, templomok, piacok és hatalmas forgalom alakítják ki az igazi vietnámi hangulatot.

dsc_3054_1.JPG

dsc_3121.JPG

Megtalálhatjuk itt a régi francia gyarmati építészet emlékeit és az úgynevezett csőházakat. Mivel egy ház után az utcafront szélessége alapján kellett fizetni, nagyon hosszú (akár 150 méter) és többemeletes házakat építettek.

Nem kell sokat tenni, hogy Hanoit megismerjük, elég leülni egy kávézóba vagy étterembe és Hanoi jön el hozzánk. Az egész város mozgásban van.

dsc_3052.JPG

A mozgó zöldséges, aki éppen adminisztrál.

dsc_3053.JPG

A szendvicses, aki éppen ott üzletel, ahol elfárad a járdán.

dsc_3071.JPG

A xé om tulajdonos, aki két üzlet között ebédel, és járműve felírata szerint gondtalan.

dsc_3159.JPG

Az egyszemélyes étterem, aki ott működik, ahol leintik séta közben.

dsc_3185.JPG

Itt van még a köszörű bácsi, aki éppen az étterem késeit feni villámgyorsan.

dsc_3132.JPG

A városnak persze látnivalói is vannak. Itt van például a Visszaadott Kard Tava, a Hoàn Kiếm. A legenda szerint egy óriási teknős adott vissza egy rég eltűnt szent kardot Lý Thái Tổ királynak, aki segítségével űzte ki a kínaiakat az országból. Addig volt ez legenda, amíg nem találtak egy hatalmas teknőst a tóban. Azt szépen ki is tömték, megtekinthető.

dsc_3106.JPG

A francia időkből származik a Notre Dame székesegyház. Itt is. Minden nagyobb vietnámi városban van egy Notre Dame.

dsc_3144.JPG

Lelki táplálékot adott az Operaház is. 

dsc_3153.JPG

dsc_3151.JPG

A gyarmati idők legelegánsabb szállodája a Metropol. Szépen karbantartott épülete előtt minden egyes házasulandó elkészíti az elmaradhatatlan photo Metropolt. Másik híres "szállodája" a városnak a Hanoi Hilton. Ami nem egészen volt elegáns vagy szép, de hírhedt volt az biztos. 

dsc_3242.JPG

dsc_3252.JPG

Visszafogott a francia elnevezés is, ez egészen egyszerűen egy börtön volt. Vagy a francia uralomnak nem tetsző vietnámiak, vagy a vietnámiaknak nem tetsző amerikaiak kaptak itt elhelyezést, mára múzeumként funkcionál.

dsc_3210.JPG

Az Irodalom Temploma (Văn Miếu - Quốc Tử Giám) tulajdonképpen egy konfuciánus eszmék alapján működő egyetem volt, ahol az állami hivatalnokokat, a mandarinokat képezték 1070 óta. Máig minden egyes végzős osztály eljön ide fotózkodni az országból, aki teheti.

dsc_3689.JPG

dsc_3743.JPG

Bizarr hely a Ho Shi Minh Mauzóleum. Itt található a híres Hó Apó bebalzsamozott teste, amit minden vietnáminak kötelezően látni kell, és a turisták sem szívesen hagyják ki. Az épület körül órákig tartó sorban állás után jutunk el az üveg koporsóig, ahol tiszteletet kell adnunk az elhunytnak. Már amikor Hanoiban van és nem éppen Moszkvában van a rendszeres éves karbantartáson. 

dsc_3701.JPG

dsc_3707.JPG

Kötelező látnivaló az az egyszerű iroda, ahonnan Hó Apó irányította az országot és a hadműveleteket.

dsc_3716_1.JPG

A parkban található az egyik legérdekesebb építmény az Egy Oszlop Pagoda. Ősi stílusban épült szentély, amely zarándokhely a helyiek számára.

dsc_3731.JPG

dsc_3734.JPG

Vietnámi neve összefonódott a háborúval. Évszázadokig harcoltak a kínaiakkal, thaiokkal, aztán a franciákkal, majd jött Amerika. A háború emlékeit összegyűjtik, egyrészt, hogy emlékezzünk arra, hogy őket még senki nem győzte le, és a háború rossz.

dsc_3757.JPG

dsc_3763.JPG

Vietnámban szeretnek enni. ezt egyszerűen teszik és gyorsan, nincs sok sallang. Írtam már a helyi kajákról. Most egy pár kép még, ami kimaradt.

dsc_3047.JPG

Személyes kedvencem a phó leves. Húslé, sok zöldség, rizstészta, és valamennyi hús. 

dsc_3178.JPG

dsc_3182.JPG

A nyers hús 11 másodpercet tölt a főzőlében, így szükséges a gyomor fertőtlenítéséhez egy kis helyi vodka.

dsc_3652.JPG

dsc_3659.JPG

A másik híres viet étel a nem. Ez papírvékony rizstészta lapokba tekert hús, zöldség. Sokszor csináld magad akcióban készül. Ekkor kérdezték, ettünk-e már patkány vagy kígyó húst? Nemleges válasz után jön a kérdés, ettünk már nemet? Ha igen akkor ettünk mindenféle húst, mivel itt azonosíthatatlanra van darálva...

dsc_3049.JPG

És a kutya... Igen, Vietnámban eszik a kutyát, de nem mindenki. Van olyan ismerősön, aki kutyát tart. Többet elloptak tőle, vágási céllal, azóta nem tart kutyát. Persze ő nem is eszi meg. Szóval így lesz a kutyából szalonna, és kolbász...

Tetszett? Gyere!

Képek: Gáspár Attila

Szólj hozzá

gasztró kaland Ázsia Vietnám Hanoi Eupolisz