2016. nov 27.

Rosengarten - A Dolomitok rózsája

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Rosengarten - A Dolomitok rózsája

A földkerekség legszebb hegysége vita nélkül a Dolomitok. Gyönyörű fenyőerdők, szemzsibbasztóan zöld, tehenekkel és mormotákkal teli legelők, kőtörmelékkel övezett cukorsüvegszerű hegyek, melyeknek csúcsa felhőket karcol, és jókedélyű menedékházak kéregető havasi csókákkal. 

dsc_2237.JPG

A hegység egykoron Tirol részét képezte, ma olasz tulajdon és érződik is rajta ez a kettősség. Szerencsére mindkét nemzet jó tulajdonságaival találkozik az ide látogató. Fantasztikus túraútvonalak találhatók itt nyáron, télen pedig Európa talán legjobb pályáin lehet síelni. 

21.JPG

23.JPG

18.JPG

A Rosengarten-csoport a Fassa-völgy és a Scilliar-csoport között található, talán itt a legszebb a Dolomitok. Legmagasabb csúcsa a 3002 méter magas Kesselkogel, a legérdekesebb részei pedig a Sassolungo-tömb és az Antermoia-tó környéke. 

3.JPG

Az Antermoia-tó az egyetlen komolyabb tava a területnek, és a tó körüli hegyek a legzordabbak a Rosengarten-csoportnak. Teljesen kopár hegyek övezik a tavat, és ide csak a legelszántabb és edzettebb turisták jutnak el. 

5.JPG

6.JPG

2500 méteres magasságban az ember egyedül érezheti magát, nincsen olasz módra zsongó tömeg, nyugodtan le lehet ülni a gondolatainkba merülve. Ennek kicsit ellentmond a mintegy 500 méterrel alacsonyabban fekvő Dona-völgy harsogó zöld rétjei és élénk mormotái.

11.JPG

12.JPG

dscf4683.JPG

A Sassolungo vagy Langkopfel hármasikrekként összeálló csúcsai közé egy érdekes felvonó visz fel. Ránézésre egy dróton lógó telefonfülke, amibe két ember bele tud préselődni. Bónuszként a szerkezet állandó mozgásban van, így kell beszállni és kiugrálni belőle. 

13.JPG

17.JPG

15.JPG

A Rosengarten-csoport, vagy olaszosan Cattinaccio méltán híres hegyei szeretettel várnak minden túrázni vágyót, ami könnyen kivitelezhető, ha csatlakozol egy jó csapathoz.

19.JPG

 Legyen? Legyen!

Képek: Garai Gábor, Gáspár Attila

Szólj hozzá

kaland hegyek Olaszország Európa Világörökség Dolomitok