2016. dec 26.

Transznisztria - Az ország ami nincs, de mégis van

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Transznisztria - Az ország ami nincs, de mégis van

Amire Rejtő Jenő is büszke lehetne

dscn0482.JPG

Itt a kérdés. Létezik vajon olyan ország Európában, ahol még él a Szovjetunió, tulajdonosa egy maffiózó, hivatalosan Moldáviához tartozik, műanyagdarabok jelentik az aprópénzt, a gazdaság pedig a csempészetből él? Persze. Transznisztriának hívják. Nem hallottál még róla? Nem baj, hivatalosan egyedül Oroszország ismeri el.

dscn0476.JPG

dscn0477.JPG

Amikor Moldáviában a Kisinyovi Magyar Nagykövetségre beestünk, hogy meséljenek már kicsit a területről, mert holnap megyünk, a nagykövet személyesen jelent meg. Elkérte az útleveleinket, regisztráltak minket konzuli védelemre, majd kaptunk felvilágosítást és néhány jó tanácsot.

Moldávia a II. Világháború után bekerült a Szovjetunió nevezetű csapatba, majd jött a peresztrojka és 1989-ben államnyelv lett a moldáv (azaz román) latin betűs írással. A Dnyeszter-folyó menti területek szláv - orosz és ukrán- lakosainak ez nem tetszett. Következő évben függetlenítették magukat Moldáviától és a Szovjetunión belüli köztársaságot létesítettek. Volna. Gorbacsov leszavazta őket, ennek ellenére megszületett a Transznisztriai Parlament, és egyéb hivatalok. 1991-ben Moldávia és vele együtt a szakadár területek kiléptek a Szovjetunióból, de megegyezés nem született, így 92-ben kitört egy rövid polgárháború. Mivel orosz "békefentartók" segítették a 14. szovjet hadsereget, nem volt meglepetés, Moldávia területe lecsökkent, megszületett egy érdekes terület Európa peremén:Transznisztria avagy a Dnyeszteren-túli Köztársaság.

dscn0455.JPG

Reggeli indulás után egyszer csak az út szélén kaptunk egy váratlan moldáv belső vámellenőrzést. Mivel az oroszok még mindig bent figyelnek Transznisztriában, a moldáv hatalom hagyja a területet békében. Mivel nem ismerik el a függetlenségét, a vámellenőrzés jelenti a határátkelést. Pár száz méter után a Dnyeszter hídja előtt orosz tengerészgyalogosok, egy tank és néhány gépfegyver őrzi a határt. Itt egy fura cetlit kapunk, ami belépésre jogosít, 11 órát tölthet el az ember tranzit esetén, vagy ha ottalvós jegyet igényel akkor 24 órát.

dscn0468.JPG

dscn0465.JPG

dscn0461.JPG

Bender az első város, itt komoly harcok folytak 1992-ben, erre még mindig emlékeztetnek tankok, emlékművek. Aztán mivel hivatalosan is megérkeztünk a Szovjetunióba, a nagyfőnök is mindenhol jelen van. 

dscn0487.JPG

dscn0490_1.JPG

Tiraszpol tiszta, rendezett, fegyelem van. A félig üres városban sétálva eszembe jutott gyermekkorom, amikor a 80-as években hasonló parkokban, szépen metszett rózsák között sétáltunk a beton kockákon és vizslattuk éppen milyen előadás lesz a művházban. Tiszta időutazás.

dscn0489.JPG

Persze itt is áll még a Parlament előtt egy hatalmas szobor, ami élt, és itt él, majd élni is fog...

dscn0481.JPG

Persze itt is zakatolnak már a modern idők, bejött a dolby és a legfrissebb orosz filmeket vetítik a filmszínházban.

dscn0494.JPG

dscn0501.JPG

Oroszország által támogatott szakadár köztársaság máshol is van, például Dél-Oszétia, Abházia. Egyetlen követség van Tiraszpolban, ami nem más, mint egy közös oszét-abház.

dscn0499.JPG

Transznisztriában tombol a csempészet, fegyverkereskedelem, emberkereskedelem. Vadnyugati viszonyok vannak, de mint Nevadában itt is van seriff. Állítólag Igor Szmirnov a tulaj, főnök, seriff. Majdnem minden az ő kezében van, csak Sheriff boltok vannak, Sheriff pénzváltók kaptak engedélyt. Sheriff jól teljesít, de ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk. 

benderysheriffstore.JPG

Ezekben a boltokban lehet jóféle helyi rubellel fizetni, amik műanyagból készülnek. Inkább gitárpengetők, mint fizetőeszközök.

ctra-cset4.jpg

Ami mindenhol jelen van Leninen kívül, az a sok tank. Ezek védték meg... mit is? Mikor mit.

dscn0512.JPG

dscn0469.JPG

dscn0513.JPG

Daszvidányia!

Szólj hozzá

Európa Moldávia Transznisztria ex-szovjet