2017. sze 28.

Kalandorok a szomszédban

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Kalandorok a szomszédban

Tapasztalataim Szlovéniában. 2017. július

11_piran.jpg

Hogy mindjárt a lényeggel kezdjem, és egyúttal kedvet is csináljak azoknak, akik még nem voltak Szlovéniában, a közép- és kelet - európai országok közül itt a legmagasabb az életszínvonal. Ennek tudatával indultam útnak másodmagammal sátorozni abba az országba, melynek területe sokkal kisebb, mint hazánk dunántúli része.

2_celje_hegyek.jpg

Rögtön egy jó hírrel kezdjem, főszezonban mentünk oda úgy, hogy sehol sem foglaltunk le előre kempinget, így oda mentünk ahova kedvünk volt, addig maradtunk, amíg jól éreztük magunkat. Mindezek ellenére mindenhol találtunk helyet, ráadásul az ott eltöltött 9 nap alatt megnéztünk több, mint 20 várost, voltunk 2 barlangban, gyönyörű vízeséseket csodálhattunk meg, felfedeztünk számtalan várat, megmásztunk egy hegyet, barangoltunk szurdok völgyben és persze beutaztuk az ország 47 km hosszú tengerpartját is.

0_szlovenia_g_earth.jpg

Első nap Budapestről M7 közvetlenül át lehet menni Szlovéniába. Ha rossz helyen pislogsz, akkor nem is fogod tudni hol volt a határ, de ha nincs szlovén autópálya matricád akkor – Letenye M70 – Tornyiszentmiklós – Pince. Ez már a szlovén oldal, ahol egy hetes (15€), vagy egy hónapos (30€) matricát tudsz venni, plusz tankolás, wc, majd vissza az autópályára.

1_maribor.jpg

Maribor (a templom tetejére ingyen fel lehet menni)

2_celje_var.jpg

2_celje_varos.jpg

Celje (Stari Grad ami egy vár, 4€ a belépő).

3_velenje_kemping.jpg

Velenje szerintem a legjobb és messze a legolcsóbb kemping, mely gyönyörű környezetben egy tó partján fekszik. 9€/nap

4_ljubljana_var.jpg

4_ljubljana.jpg

4_ljubljana_canal.JPG

Második nap az eső miatt délkeletnek vettük az irányt. Ljubljana (városnézés, vár + sikló 10€, hostel 17€) Tanács: szinte minden városra igaz az, hogy vagy fizetsz 1-1.50€/óra parkolási díjat és a belvárosban állsz meg kocsival, vagy egy kicsit messzebb egy távolabbi lakónegyed parkolójában parkolsz ingyen. Mivel mi ott aludtunk, így a második verziónál döntöttünk.

5_postojnska_barlang.jpg

Harmadik nap: Postojna (Pivka Jama kemping 12€/fő). Postojnska Jama barlang. Ez az a híres szlovén barlang, amiben vonattal visznek be és hoznak ki.

5_postojnska_vasut.jpg

Maga a barlangi túra 1.5 órás

6_predjama_a_var.jpg

6_predjama_var_barlangja.JPG

Predjama Castle Európa legnagyobb barlangi vára. A barlang és a vár együttes ára 35€. Megéri mind a kettőt megnézni!

7_skocijanske_canyon_net.jpg

7_skocjanske_dolina.jpg

7_skocjanske_dolina2.jpg

Negyedik nap. Skocian – Skocijanske Cave (16€) A barlangban Európa első, az USA-ban található Mammoth Cave után a második legnagyobb barlangi canyonja látható. Maga a túra 1.5 órás. A leglátványosabb barlang amit valaha láttam. Ankaran kemping (15€/fő) Ez már a tengerparton található

8_trieszt.jpg

Trieszt. Olaszországba átmenni Szlovéniából olyan volt, mintha mi Szerbiába mennénk át.

10_izola.jpg

Ötödik nap. A Szlovén tengerparton az olasz és a horvát építészetre hasonlító gyönyörű városkákkal, illetve az erre a térségre jellemző köves (sehol sincs homok) strandokkal találkozhatsz. Ha biciklivel jössz, itt bátran vedd elő!

10_izola2.jpg

10_izola3.jpg

Koper (torony 6€) – Izola – Piran. Arra figyelj hogy Piranba nem lehetett behajtani autóval, csak akkor ha előzetesen bejelentkezel. Na itt pláne jobb a bicaj mint az autó! A torony 2€ a vár 6€, majd tovább – Portoroz – Lucilje – Soline 

12_soline.jpg

12_soline_so.jpg

Az utolsó tengerparti város a horvát határ előtt, Soline arról híres hogy immáron 700 éve tradicionális kézműves eljárással nyomelemekben gazdag, finomítatlan, tiszta tengeri sót termelnek ki. A belépő 15€. Ha veszel, a bejáratnál vegyél sót! Ott olcsóbb.

13_skofja_loka.jpg

13_skofja_loka2.jpg

13_skofja_loka3.jpg

Hatodik nap. Tengerpartról északnak vettük az irányt a Julia Alpok felé. Kranj – Skofja Loka – Zelezniki – Sorica – Soriska Planina – majd jött a Mozic csúcs mászás, 1.5 óra gyaloglás kb 500m szintemelkedéssel.

15_mozic5.jpg

14_mozic1.jpg

14_mozic2.jpg

14_mozic3.jpg

Az 1602 méteren található csúcsáról jól kivehető volt az egész Julia Alpok a Triglavval együtt, mely 2864m magasságával Szlovénia legmagasabb pontja. Innen Bohinjska Bistrica kemping következett mely csodálatos helyen van valahol Bled és Ukac között viszont a legdrágább a maga 17 eurójával.

17_bohnij_to1.jpg

17_bohnij_to2.jpg

17_bohnij_to_haziko.jpg

Hetedik nap. Bohnij tó és környéke, a bal csücskén található az Ukanc vízesés – Ribcev Laz (fürdéssel egybekötve) – a tó jobb oldalán található a Stara Fuzina – Jerka, majd innen fel Bledbe (vár 10€ + gyönyörű tó).

18_bled.jpg

18_bled_to.jpg

18_bled_var.JPG

Nyolcadik nap. A kempinget elhagyva vissza Bledbe.

19_vintgar_szurdokvolgy1.jpg

19_vintgar_szurdokvolgy3.jpg

Vintgar szurdokvölgy. Ez is kötelező ha erre jársz! Elvileg a völgy egy óra oda vissza, viszont nekünk annyira tetszett hogy 2 órát töltöttünk benne. A belépő 5€ ami vicc ahhoz képest amilyen gyönyörű.

20_pericnik_kettos_vizeses.jpg

20_pericnik_kettos_vizeses2.jpg

20_pericnik_kettos_vizeses3.jpg

Pericnik vízesés. Itt két vízesés található egymás felett. Belépő nincs ami több mint meglepő.

21_vrata_volgy.jpg

21_vrata_volgy2.jpg

21_vrata_volgy3.jpg

Vrata völgy (3.50€) ami közvetlenül a Triglav alatt található, melyet vagy innen vagy Ukancból szokták megmászni. Innen vissza autópályán Ljubljanán keresztül a kedvenc kempingembe, Velenjébe mentünk, ahol az első nap szálltunk meg. Innen indultunk másnap haza.

Kimaradt (többek között) Triglav csúcsmászás, 7 tó völgye a Triglav Nemzeti Parkban, Tarvisio és környéke az olasz oldalon, Karavankák hegység ausztriai és szlovéniai oldala illetve rengeteg bicajozás, bicaj és idő hiányában.

Tanulság: Az ország óriási lehetőségeket tartogat, úgy látnivalókban, mint fizikai megmérettetésben azoknak akik szeretnek gyalogosan túrázni vagy biciklivel beutazni az ország egyes részeit. A turistáknak az ország minden része kiépített, elérhető, biztonságos.

Képek és szöveg: Molnár Tibor 

14_mozic4.jpg

Szólj hozzá

túra kaland tengerpart hegyek Európa Szlovénia Júliai-Alpok