2017. júl 24.

Montenegró - a Fekete hegyek országa

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Montenegró - a Fekete hegyek országa

1. rész - A hegyvidék

Montenegró egyre népszerűbb turisztikai desztináció, az idelátogatók többnyire a tengerpart miatt keresik fel, pedig gyönyörű hegyek vannak a belsőbb részeken. Itt szerencsére alig találkozni más turistával, nyugodtan lehet túrázni a Durmitor Nemzeti Parkban.

dsc_0490.JPG

Impozáns hegyek alkotják az országot, amelyek kifutnak egészen az Adriai tenger partjáig. A Dinári - hegység itt igen erősen szabdalt, a jégkorszak erősen megdolgozta, utána pedig már a karsztosodás formázta hihetetlenül változatosra. Csipkés csúcsok, mély völgyek, tágas barlangok, apró karsztformák, csendes tavacskák, víznyelők és határtalan nyugalom jellemzi a hegyvidéket.

dsc_0505.JPG

A Bobotov Kuk (2523 m) az ország legmagasabb pontja, tövében van a térség turisztikai központja, Zabljak. Egész évben várja a látogatókat, hiszen télen élénk síélet zajlik itt, ha elolvad a hó, jönnek a gyalogos turisták. Jól jelzett ösvények szelik át a hegyeket, könnyebb-nehezebb terepen. A terület védelmére jött létre a Durmitor Nemzeti Park, amely 1980 óta a Világörökség része a természeti értékei miatt. 

dsc_0412.JPG

dsc_0436.JPG

Túránl során először hatalmas fenyők között haladunk, néhol tisztás található köztük, ahol illatoznak a vadvirágok és szorgosan gyűjtik a méhek a virágport. Feljebb haladva, ritkulnak a fák, megjelennek a törpefenyők, egyre több a tisztás, és egyre több szikla kandikál ki a gyepből. 

dsc_0480.JPG

A felsőbb régiókban pedig már csak a panoráma fogad, de abból is a jobb fajta. 

dsc_0511.JPG

dsc_0524.JPG

A hegyek persze nemcsak a Durmitorban vannak, hanem például az ország déli részén az Albán-Alpokban. Itt a határ közelsége miatt nem nagyon vannak csúcstúrák, de a hegyek közti túra is nagyon látványos. Végtelen számú karsztforma, szinte 100 % albán népesség, tehenek és törökös hangulat jellemzi a Ropojana-völgyet. 

dsc_0557.JPG

dsc_0563.JPG

Karsztforrások és patakok, tavacskák és vízesések mindenhol. De vigyázni kell, a víz ritkán melegebb 10 foknál!

dsc_0585.JPG

Ha vonz az, hogy nem kell tülekedni többszáz turista között az ösvényeken, hogy nem kell mások kiabálását hallgatni a hegyi legelőkön, ha vonz a balkáni hangulat, ha nem vonz a svájci sterilség, akkor itt a helyed!

Akár még idén is részed lehet az élményben.

Jelentkezz

Fotók: Szabó Szilveszter

 

Szólj hozzá

travel hegymászás természet summer kaland hegyek hiking montenegro Európa Eupolisz mertutaznijo crnagora