2013. már 04.

Földönkívüli sziget, ahol megállt az idő: Szokotra

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Földönkívüli sziget, ahol megállt az idő: Szokotra

Socotra-In-Yemen.jpg

Egy sziget Ufó fákkal, csak itt élő állatokkal, az idő peremére szorult helyiekkel. Szokotra egy kisebbfajta sziget az Indiai - óceánban Afrika Szarva és az Arab-félsziget között a Vörös -tenger bejáratánál. Jemenhez tartozik, de az ország közigazgatásának elhanyagolt területe. Az Olduvai kultúra a legrégibb civilizációk egyike, ennek 2,5 millió éves eszközeit tárták fel a szigeten, amelyik még 6 millió évvel ezelőtt Afrika része volt. Amióta elszakadt a kontinenstől, azóta az élővilág sajátos fejlődési utat járt be, hasonlatos a Galápagos szigetekhez.

4837333516_9f5185797f_z.jpg

A sziget őslakói a legenda szerint Sába királynő elüldözött alattvalói voltak, akik ezen a szigeten telepedtek le. 52-ben Tamás apostol hajótörést szenvedett a szigeten, és kihasználva az időt megtérítette a sziget lakosait, akik a kereszténység nesztoriánus ágát művelték (abban az időben jóval több keresztény élt Ázsiában mint, Európában), és nem a római pápa, hanem a bagdadi püspök alá tartoztak.

2288762436_f944f26387_z.jpg

A portugálok sikertelenül próbálták a szigeten támaszpont létesítésével, az Indiai - óceán kereskedelmének arab hegemóniáját megtörni. Az angolok a 19. században foglalják el a Mahma szultanátustól, és tranzitszigetként használják a Távol - kelet felé vezető útvonalon. A 20. században Dél-Jemen részeként szovjetek állomásoznak itt, majd 1990-től az egységes Jemen része. 

458656486_7c5a02f4c7_o.jpg

qalansiyah-beach.jpg

Socotra-island-thesuiteworld.jpg

A szigetek csodálatos strandok vannak, nagy hegyek karsztbarlangokkal. Ezekben a barlangokban ma is élnek emberek, akik sokszor még két fa összedörzsölésével csiholnak tüzet. Néhány település van csak a szigeten, itt szegényes körülmények között éldegélnek az emberek, akik nagyrészt nem arabul hanem szokotri nyelven beszélnek. Afrikaiak is élnek a szigeten akik szökött rabszolgák leszármazottjai, de az általuk beszélt szuahéli mára kihalt. És hogy miből élnek? Többnyire a halászat ad élelmet az embereknek, főleg cápára halásznak, datolyát és dohányt termesztenek, és a szomáliai kalózok is innen vesznek fel utánpótlást tőlük is csurran cseppen valami. 

4230898214_ec487f664c.jpg

Socotra-Island-Beach.jpg

A szigeten nincsenek rendes utak, mobiltelefonhálózat, nincs tömegközlekedés, alkohol, hitelkártya és ATM, pénz is csak 1990 óta. Kat, a jemeniek kedvenc narkotikuma sem terem itt, de a hadsereg repülőkkel hoz a szigetre, hogy legyen, ha kell. 

356ytrhgfjghkj jan vandorpe.jpg

A Szokotra élővilágának legbizarrabb képviselője a sárkányfa. Törzsük tömzsi palackszerű, vékony ágakkal. Vörös nedve, - a sárkányvér - régi idők óta festékként használatos. Az állatvilág képviselői között egyedül a denevérek képviselik az emlősöket. Gazdag és endemikus élővilága miatt az Unesco  a Világörökség részéve tette 2008-ban. 

socotra-island-yemen-thumb.jpg

Szólj hozzá

sziget Jemen