2017. jún 12.

Időutazás az Al-Duna vidékén

írta: A nick már létezik, válassz másikat!
Időutazás az Al-Duna vidékén

Szép volt az idő Pünkösdkor, ezért csaptunk egy hosszú hétvégét Herkulesfürdő központtal az Al-Duna vidékén. Főleg túrázás volt napirenden, persze jókat ettünk és lazítottunk is a hőforrások vizében.

dsc_0097.JPG

Jókora buszozás után érkeztünk az egykori Nagy-Magyarország legdélebbi pontjára, Orsovára. A Duna itt nagyon kiszélesedik, szinte egy tó fogadja az utazót, aki nem tudja eldönteni, merre folyik a hatalmas folyam. Ez a vidék igen forgalmas volt az évezredek során, hiszen a Duna völgye könnyen járható utat jelentett nyugat és kelet között. A rómaiak próbálkoztak először itt a szűk szakadékban folyó Duna megregulázásával. Tiberius császár utat vágatott a sziklafalba, ezáltal a zúgókon, állatok segítségével fel lehetett vontatni a hajókat. 

dsc_0002.JPG

A rómaiak szembekerültek a területen élő dák törzsekkel, igen heves harcok zajlottak, majd Decebál végső vereséget szenvedett Traianus császár ellen. A trák vezér öngyilkosságot követt el, a császárra mai napig egy hatalmas emléktábla emlékeztet. A híres "államapalapító" vezérre az utókor hálás szívvel emlékezik. A Mrakónia-patak mentén egy hírhedt olajmilliárdos pénzéből, Decebál formájúra faragták az egyik hegyet. De nem Románia lenne, ha le nem esett volna a hős vezér orra és felsőajka, sebaj visszabetonozták. A Vaskapuban hajózás után adja magát a program, hiszen lenyűgöző hegyek vesznek minket körül.

dsc_0007.JPG

A Cserna a Dunába ömlik, de előtte gyönyörű tájon fut keresztül. A kanyargó főútról kevés látszik ebből a szépségből, ezért magunk mögött hagyjuk a 21. századot és feltúrázunk a hegyekbe. A felsőbb régiókba nem vezet út, itt gyalogol az ember. És miért nem autózhatunk fel? 

dsc_0008.JPG

Hát azért kérem szépen, mert ilyen ezeréve összetákolt falétrákon nem megy el a terepjáró sem. Kicsit furcsa érzés, olyan létrákon lépdelni, amelyet összerágott a szú, néhol megkapta pár erdőtűz, de derekasan nyikorogva, helyt áll. Az élmény kétség nélkül megéri a kalandot. 

dsc_0025.JPG

dsc_0039.JPG

dsc_0042.JPG

A fennsíkra meredeken felérve, egy bukolikus környezetben találjuk magunkat, Inelet a település neve. Település? Magányos házak egymástól több száz méterre, erdő övezte kiskertekkel, békésen legelésző lovakkal, apró temető a még apróbb templom árnyékában. Vadvirágok mindenhol, tökéletes kilátás a Cserna völgyére, csend és nyugalom. Az a fajta hely, ami láttán az ember elhatározza, hogy itt tudna élni. Elvonulva a világtól, békésen. Aztán jön a realitás... nincs vezetékes víz, áram, a legközelebbi bolt több órára gyalog, és ha itt leesik a hó, akkor tényleg megáll az élet. De mégis jó itt.

dsc_0051_1.JPG

A völgy túlsó oldala is tartogat szépségeket. Itt nem élnek emberek, túl zord a környezet, csak elszánt turisták jutnak el ide.

dsc_0056.JPG

dsc_0060.JPG

Ha valaki úgy gondolja még mindig nem elég a kalandokból és a kihívásból, akkor meg lehet hódítani a Domogléd csúcsát. Az 1105 méter magas csúcs nem tűnik nagy kihívásnak, de ha figyelembe vesszük, hogy 1000 méter szintet kell leküzdenünk, elég meredek és nehezen követhető ösvényen akkor már megérdemelten esszük meg a csúcscsokit a tetőn. 

dsc_0079.JPG

dsc_0085.JPG

dsc_0088.JPG

dsc_0100.JPG

dsc_0101.JPG

dsc_0104.JPG

Egy mészkőhegység minden csodája megtalálható a Domogléden, gyönyörű virágok között, enyhet adó erdőben és jó társaságban tudunk túrázni. 

Ha szeretnénk a sok gyaloglás után egy kis kényeztetést, akkor irány valamelyik hőforrás. A Cserna völgyében emberemlékezet óta használják az itt feltörő meleg vizet. Számtalan forrás ontja a gyógyvizet, amely alkalmas szinte minden betegség kúrálására. A rómaiak jöttek az első hullámban, a második aranykort a Habsburgoknak köszönheti Herkulesfürdő. Sajnos jelenleg erősen lepusztult, omladozó paloták, gazos szállodák, szemetes zugok jellemzik az egykori császári fürdőhelyet. Szerencsére a víz még mindig kiváló. Nagyon nagy az oldott ásványi anyag tartalma, vigyázni kell vele sokat ne üldögéljünk a vízben. 

14264936_1400592666636509_3014062823730281170_n.jpg

Ha esetleg sok lenne az 58 fokos (!) víz, akkor irány a medence mögötti Cserna, ahol a kellemes 15 fokos vízben lehet egyet enyhülni. 

Gyönyörű a táj egész évben, a vendégszeretet kiváló, hatalmas lakomát szolgálnak fel vacsorára, és érezzük, hogy itt jó.

Szeretnéd átélni mindezt? Gyere szeptemberben!

Fotós: Szabó Szilveszter

Szólj hozzá

túra duna kaland folyó romania hegyek hiking europe danube eupolisz Európa alduna Kárpátok Eupolisz mertutaznijo herkulesfurdo